D-Day in Arnhem: Nooit meer geel-zwart of toch een wonder?

17-06-2024

Het is D-Day in Arnhem. Vitesse gaat vandaag te horen krijgen of het nog een profclub zal blijven of dat de club van de hoofdstad van Gelderland gaat verdwijnen. Een spannende dag voor menig Vitessenaar die natuurlijk hoopt op een goede uitslag vanuit Zeist. Dit is hoe de huidige stand van zaken is. 

Zoals ondertussen al meerdere jaren bekend is, is het chaos in Arnhem op Papendal. Het trainingscentrum van Vitesse heeft velen vergaderingen meegemaakt de afgelopen maanden en dat allemaal vanwege de bestuurlijke chaos en de financiële crisis. Zo kampt de club met grote schulden en heeft het tot dusver nog geen eigenaar.

Even terug naar de basis, hoe is Vitesse hier gekomen? Het begon allemaal in 2022 toen de oorlog in Oekraïne met Rusland uitbrak. Wegens grote sanctieregelingen betekende dit dat de huidige Russische Vitesse-eigenaar destijds afstand moest doen van zijn aandelen. Dit deed hij dan ook vrijwillig en schold daarnaast al de schulden kwijt die Vitesse had. Vitesse moest toen gaan zoeken naar een nieuwe eigenaar.

Die dacht de Arnhemse club gevonden te hebben in de vorm van Coley Parry, een Amerikaanse investeerder die met zijn investeringsmaatschappij Common Group de club wilde overnemen. Dit werd echter tegengehouden door de KNVB die, na een lang onderzoek van ruim 1,5 jaar, besloot dat Parry niet de eigenaar zou worden van Vitesse. Ondertussen had Parry wel 14 miljoen geleend aan Vitesse wat nu omgezet werd in schulden.

Dat was enkel het topje van de ijsberg van de problemen waarin Vitesse zich verkeerde. Zo ging het sportief slecht op het veld en zou er later sprake zijn van degradatie. Ook was de club nog steeds in Russische handen wat ervoor zorgde dat de ING Bank en controlerend accountant BDO besloten zich af te scheiden van de club. Zo had de club geen accountant, geen bankrekening, geen eigenaar en geen geld.

Dit zorgde ervoor dat de technische directeuren die Vitesse in deze problemen hadden gebracht weg moesten bij de club en werden vervangen door Edwin Reijntjes en Paul van der Kraan. Twee bekende crisismanagers in de Nederlandse voetballerij, zo hielden zij ADO Den Haag al eens in leven. Toch erkende beide mannen dat de problemen bij Vitesse een stuk groter zijn en dat er veel moest veranderen.

Ondertussen lieten de supporters ook van zich horen en wilden zij ook een steentje bijdragen, dit werd mogelijk gemaakt in een samenwerking tussen Vitesse en haar supportersgroepen. Er werd een crowdfundingsactie opgezet met als doel 1 miljoen euro op te halen om Vitesse vooruit te helpen in het komende seizoen, dit doel werd ruim behaald want na anderhalve dag tijd was de 1 miljoen euro al aangetikt. Dit bleef vervolgens stijgen naar bijna 2 miljoen euro.

Ondertussen werd er veel bezuinigd in Arnhem, zo stonden de selectiespelers één maand hun salaris af en vonden er grote ontslagrondes plaats. Ondertussen werden de aandelen overgedragen naar een onafhankelijke stichting 'Vitesse Voor Altijd', dit zorgde ervoor dat Vitesse eindelijk van een Russische eigenaar af was en de bankrelatie kon herstellen. Ook de accountant BDO kon weer in gesprek met de Arnhemse club.

Toch is dit niet genoeg, Vitesse moet van haar schulden af en de verwachte jaarlijkse 5 miljoen euro tekort voor de komende drie seizoenen gaan dekken. Dit is onmogelijk voor de Arnhemmers om dit zonder eigenaar te regelen dus moest er actie ondernomen worden. Er klonken verschillende geluiden van Nederlandse partijen. zoals bijvoorbeeld oud-eigenaar Maasbert Schouten, als nieuwe eigenaar. Maar dat ging allemaal niet door. Ook de GelreDome-eigenaar leek kort interesse te hebben maar stapte snel uit het proces.

Ook buitenlandse partijen toonden interesse, zo waren er geluiden van partijen uit Bahrein die de club wel wilden overnemen. Ook dit vond geen doorslag. Vandaag, maandag 17 juni, staat het er als volgt voor. Vitesse heeft vier mogelijke eigenaren in de wachtkamer, drie uit het buitenland en één uit Nederland. Om welke partijen het gaat wil de Arnhemse woordvoerder niet kwijt. Hoogstwaarschijnlijk zal Vitesse neigen naar de Nederlandse partij. Dit voornamelijk ook omdat Vitesse terug wil keren naar de eigen regio.

Toch is het maar de vraagtekens of deze redding genoeg in voor Vitesse. De club moet allereerst vandaag een sluitende begroting indienen bij de licentiecommissie van de KNVB. Vervolgens moet deze ook goedgekeurd worden door de KNVB. Mocht dit niet gebeuren dan raakt Vitesse haar proflicentie kwijt en speelt het geen profvoetbal het komende seizoen. Toch is het ook daarna nog mogelijk dat de Arnhemse club blijft bestaan, zo kan Vitesse nog in een hoger beroep gaan wat ook zeker zal gaan gebeuren in dat geval.

Kortom één en al spanning in Arnhem en voor de afgevaardigden in Zeist. Gaat Vitesse blijven bestaan en blijft Arnhem geel-zwart kleuren? Of is het wonder meer een droom en bestaat Vitesse vandaag niet meer? Het zijn vragen die wij niet kunnen beantwoorden voor u, maar waar spoedig een mogelijk antwoord op gegeven kan worden.