Exit voor Nederland na zege Engeland

10-07-2024

Het Nederlands Elftal is woensdagavond uitgeschakeld op het Europees Kampioenschap. Het Engeland van bondscoach Gareth Southgate was met 1-2 te sterk voor het Oranje, hierdoor komt er dus geen herhaling van 1988 en kan Nederland naar huis.

Oranje stond voor het eerst na twintig jaar weer in een EK-halve finale en dat was te merken aan de sfeer. In Dortmund waren ruim 110.000(!) supporters aanwezig. Zij liepen dan ook de grootste Oranjemars ooit en lieten de complimentenregen weer vallen vanuit het buitenland over de geweldige Nederlandse supporters.

De supporters zagen, waar ze ook naar de wedstrijd keken, allemaal dat Nederland al na zeven minuten op 1-0 voorsprong wist te komen. Xavi Simons won een fysiek duel van de Engelsman Declan Rice en kreeg de ruimte door het centrum heen. Vanuit buiten de zestien haalde de speler van RB Leipzig uit en verschalkte met een verwoestende uithaal Pickford en zette Nederland op 1-0 voorsprong.

Ondanks de voorsprong was het Engeland dat de kansen creëerden in de volgende minuten. Harry Kane zette Bart Verbruggen aan het werk door een redding te forceren en schoot niet veel later hard over. In eerste geval leek er niets aan de hand, maar de VAR zag dat Dumfries bij het verdedigen van dit schot de voet van Kane raakte. Nadat de scheidsrechter naar het scherm gestuurd werd constateerde de Duitser Felix Zwayer dat het een overtreding was en dat Engeland een penalty kreeg.

Het zou een discutabel moment opleveren met veel geklaag van de spelers van Oranje. Dit veranderde echter niets aan de situatie en een penalty zou genomen gaan worden. Harry Kane had de ultieme mogelijkheid om Oranje op voorsprong te zetten, hij schoot en zag Bart Verbruggen dezelfde hoek induiken als waar hij heen schoot. Echter was het schot van Kane zo ver in de hoek dat Verbruggen hier niet bij kon en zo kwam Engeland op gelijke hoogte: 1-1.

Denzel Dumfries had dus ongelukkig een penalty veroorzaakt, maar was in de 23ste minuut ook de reddende engel van Oranje. Een bal van Phil Foden ging door de benen heen van Bart Verbruggen en de rechtsback van Oranje wist de bal vervolgens weg te werken vanaf de doellijn. Uit de doellijntechnologie bleek dat het enkele millimeters scheelde of de bal was wel over de lijn geweest.

Niet veel later leek Dumfries zelfs even de held te worden van Oranje. Xavi Simons nam een hoekschop over van Memphis Depay, die niet veel later geblesseerd het veld af ging, en vond Dumfries in de zestien. Hij loste een schot, maar zag zijn inzet op de lat uiteen spatten. De volgende aanval was voor Engeland, Foden schoot de bal hard mag zag ook zijn inzet op het aluminium afketsen. Zijn inzet belandde op de paal.

Het bleef 1-1 en beiden ploegen gingen rusten. Na rust had zowel Nederland als Engeland een wijziging in het veld gebracht. Southgate bracht Luke Shaw binnen de lijnen op de plek van Kieran Trippier, terwijl Koeman Malen van het veld haalde en Weghorst binnen de lijnen bracht. Na rust volgde een periode van kleine kansen aan beiden kanten, maar zonder enig gevaar. Het niveau leek erg gedaald te zijn, ten opzichte van de eerste helft.

Nederland werd enkel nog gevaarlijk vanuit een vrije trap in de 65ste minuut en een schot van Gakpo. Joey Veerman nam een vrije trap en vond het hoofd van Virgil van Dijk. De verdediger vond de touwen echter niet, want de Engelse doelman Jordan Pickford hield de bal met een katachtige reflex uit het doel. Het schot van Cody Gakpo, een aanval later, ging ook niet raak en dus bleef het 1-1.

Met nog een kwartier te gaan kreeg Oranje de schrik van het leven nadat Bukayo Saka de 1-2 leek te maken. Op aangeven van Kyle Walker wist hij raak te schieten, maar de assistgever stond in de buitenspelpositie waardoor de treffer van Saka niet doorging. Het Nederlands Elftal kon voorlopig nog rustig ademhalen.

Vlak voor tijd was het dan toch Engeland dat de winnende wist te maken. Stefan de Vrij gaf Ollie Watkins net iets te veel ruimte en zag hoe de Engelsman vanuit een moeilijke hoek zijn schot loste. De belandde achter Verbruggen in de touwen en zo kwam Engeland in minuut negentig op voorsprong. De Engelse fans konden de tweede EK-finale op rij al ruiken en begonnen met feest vieren.

Nederland werd ook in de laatste minuten niet gevaarlijk en zo klonk na vijf minuten blessuretijd het laatste fluitsignaal en gaat Engeland naar de finale in Berlijn. Deze finale zal gespeeld worden tegen Spanje, dat van Frankrijk wist te winnen in de halve finale. Om 21:00 uur wordt er aanstaande zondag afgetrapt in het Olympiastadion.