FC Groningen komt sterk uit startblokken tegen tien man NAC Breda

09-08-2024

FC Groningen is het Eredivisie-seizoen sterk gestart. In het eigen stadion werd NAC Breda met 4-1 verslagen. Met een vroege rode kaart van Enes Mahmutovic aan de kant van NAC Breda kreeg FC Groningen al vroeg hulp.

Die rode kaart kwam al na zeven minuten spelen, FC Groningen-speler Jörg Schreuder brak door de NAC defensie heen en Mahmutovic hield hem vast om hem af te stoppen. Dit resulteerde in een rode kaart en een penalty. De penalty werd raak geschoten door Leandro Bacuna waardoor de eerste Eredivisietreffer van het seizoen al na acht minuten gemaakt werd.

Groningen was de gehele eerste helft de betere partij en kwam na 25 minuten op 2-0 voorsprong tegen collega-promovendi NAC Breda. Een prachtige steekpass van Luciano Valente bracht Rui Mendes in de perfecte positie om te scoren en zo stond het 2-0. Vijf minuten later zorgde Marco Rente met het hoofd ervoor dat het na een halfuur 3-0 werd. Dit zou ook de uiteindelijke ruststand worden.

NAC Breda kwam als beste uit de kleedkamers en scoorde al vrij snel de 3-1. Groningse-verdediger Elías Már Ómarsson maakte een overtreding in de eigen zestien waardoor NAC een penalty toegekend kreeg. Dominik Janosek zorgde ervoor dat deze strafschop in de touwen belandde. Uiteindelijk breidde Schreuder de voorsprong weer uit naar drie punten en met die 4-1 stand eindigde de wedstrijd ook.

Zo komt FC Groningen eerste te staan in de Eredivisie, wat natuurlijk logisch is aangezien dit het eerste duel was van het seizoen. NAC Breda daarentegen staat nu onderaan de ranglijst. Het duel tussen FC Groningen en NAC Breda was een uniek openingsduel van het seizoen, het was voor het eerst sinds 2002 dat twee promovendi tegen elkaar speelde in het openingsduel. Destijds speelden RBC Roosendaal en PEC Zwolle met 1-1 gelijk in het in Zeeland gehuisveste Atik Stadion.