Goldgetters gaan nu op jacht naar een EK-winst

20-08-2024

De Olympische Spelen waren uiterst succesvol in Parijs voor de Nederlandse 3x3 Basketbalploeg. Er werd voor het eerst ooit een gouden medaille behaald bij een basketbalonderdeel op de Spelen voor TeamNL. Nu mag het team zich opmaken voor het Europees Kampioenschap in Oostenrijk.

Op de Olympische Spelen werd een ongekende prestatie neergezet met het behalen van goud wat er nu ook voor gezorgd heeft dat Nederland bij de topfavorieten behoord. Nederland maakt dus kans om voor het eerst een Europees Kampioenschap binnen te slepen.

Daarmee zal het zichzelf toevoegen bij een rijtje met Roemenië, Slovenië, Letland en Servië. Laatstgenoemde won de afgelopen vijf edities en is dus ook titelhouder nadat het in Jeruzalem, bij de vorige editie, met 22-20 won van Litouwen.

Voor Nederland is de beste prestatie op een EK de derde positie, die werd behaald in Graz in 2022 nadat in het duel voor de derde plek van 21-10 werd gewonnen van Litouwen. Ook in 2016 werd een derde plaats behaald, toen werd er in de wedstrijd om de derde plek gewonnen van Rusland met 22-16.

Wenen is dit jaar de gastplaats van het Europees Kampioenschap. Het is de zevende plaats dat het EK organiseert. Ook werd er eenmaal het EK georganiseerd in Nederland, in Amsterdam nam Letland de titel mee naar huis. Boekarest is met drie keer de stad die het meest het EK heeft georganiseerd. Wenen is de tweede Oostenrijkse stad die het EK organiseert, in 2022 was Graz de gaststad.

De vorige editie wist Nederland de kwart finales te bereiken, uiteindelijk werd er verloren van de kampioen Servië met 19-21.

Nu gaat Nederland dus op zoek naar prestige in een poule met Azerbeidzjan en Oostenrijk. Beide groepswedstrijden worden gespeeld op vrijdag 23 augustus. De eventuele kwart finale een dag later en weer een dag later de eventuele halve finale. Later op de zondag wordt er dan om de podiumplekken gespeeld.

Bij het bereiken van een kwart finale wacht een land uit groep A, hierin zitten Duitsland, Spanje en titelhouder Servië.

Medaillespiegel alle edities EK 3x3 Basketbal: