Historie! Nederland pakt goud bij het 3x3 Basketbal

05-08-2024

Het 3x3 Basketbal team van de Nederlandse mannen heeft goud gepakt bij de Olympische Spelen in Parijs. Tegen het gastland Frankrijk werd in de slotseconde nog een overtime eruit gesleept en uiteindelijk wist Worthy de Jong in overtime de zege binnen te slepen met een tweepunter.

Nederland was verre van favoriet in Parijs voor het goud, wij staan er immers totaal niet om bekend een basketballand te zijn. Ook op het toernooi in Parijs begon het Nederlandse team niet geweldig goed, wisselende resultaten in de groepsfase resulteerde uiteindelijk dat om de halve finale te bereiken van de Verenigde Staten gewonnen moest worden.

Tot ieders verbazing lukte dit en kwam Nederland in de halve finale terecht, hier ontmoette het Litouwen en speelde Oranje een oppermachtige wedstrijd. De Oost-Europeanen hadden geen schijn van kans en Nederland wist het duel uiteindelijk met 20-9 te winnen.

De halve finale werd ruim vier uur voor de finale afgewerkt, de Fransen plaatsten zich een halfuurtje later voor de finale. Voordat de finale plaatsvond zagen de supporters ook nog hoe Litouwen van Letland won in de strijd om het brons. Om half elf in de avond kwam Nederland tegenover Frankrijk te staan. Het stadion was een klein beetje oranje, maar de meeste supporters waren 'Les Blues' aan het aanmoedigen.

Nederland begon het duel met de Fransen met iedere keer een kleine voorsprong, maar de Fransmannen bleven aanhaken en hielden het verschil op maximaal twee punten verschil. Uiteindelijk wisten de Fransen op voorsprong te komen met zelfs op één moment het verschil van vijf punten, later was dit verschil teruggebracht naar één en stond het 16-14 met nog dertig seconden te gaan.

Deze 16-14 werd gemaakt door de Franse basketballer Franck Seguela. Het leek nu een lastig verhaal te gaan worden voor Nederland om nog te winnen, maar een overtime eruit halen was nog enigszins realistisch te noemen. Toch bracht Worthy de Jong het verschil terug naar één punt zo'n tien seconden later. Uiteindelijk werd de laatste benodigde punt om overtime eruit te halen pas behaald in de laatste seconde van de wedstrijd.

De overtime begon het beste voor Frankrijk, met Timothe Vergiat als puntmaker stond het 17-16 en dus hadden de Fransen enkel een puntje nodig om de wedstrijd naar hun hand te slepen. Maar dit gebeurde niet, in tegenstelling was het Worthy de Jong die een tweepunter scoorde en er zo voor zorgde dat Nederland het goud wist te pakken bij het 3x3 Basketbal voor de mannen.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Nederland een medaille behaald bij een basketbalonderdeel op de Olympische Spelen. Een historische avond dus voor de Nederlandse sport!