NAC hard op weg naar Eredivisie

28-05-2024

NAC Breda heeft een grote stap richting de Eredivisie gezet in de eerste wedstrijd van het tweeluik met Excelsior. In het eigen Rat Verlegh Stadion kwam de thuisploeg gemakkelijk langs de ploeg uit Rotterdam dat uiteindelijk met negen man de wedstrijd uitspeelde. Zondag is de returnwedstrijd in Rotterdam.

Na twaalf minuten kon een uitverkocht Rat Verlegh al juichen, de trouwe aanhang van NAC Breda zag hoe Aime Omgba een rebound van dichtbij binnenkopte en de 1-0 maakte. Tien minuten later begonnen de kansen steeds meer richting Excelsior te vallen en na een misser van Troy Parrott in minuut 23 wist Lance Duijvestijn wel te scoren en stond het alweer 1-1.

Het was nog niet klaar met de bijzonderheden voor rust, want in de slotminuten van de eerste helft maakte de eerdere doelpuntmaker Duijvestijn een handsbal in de eigen zestien meter, eerst kwam hij hier nog onderuit maar een VAR-ingreep resulteerde in een penalty. Daarnaast kreeg Duijvestijn rood voor het ontnemen van de scoringskans en moest hij het veld verlaten. Dominik Janosek wist de penalty vervolgens te scoren en bracht NAC Breda op 2-1 voorsprong.

Het bracht veel teweeg want het regende kansen voor NAC Breda en dat resulteerde al snel in een treffer van Jan van den Bergh en dus een 3-1 voorsprong voor De Parel van het Zuiden. Een briljante redding van Stijn van Gassel voorkwam een treffer voor NAC een minuut later. Toch werd er diep in de blessuretijd van de eerste helft nog gescoord, maar het was Excelsior dat kon juichen. NAC Breda-verdediger Pepijn van de Merbel maakte een stevige overtreding en gaf een penalty weg, deze werd raak geschoten door Troy Parrott.

In de tweede helft duurde het een halfuur voordat de volgende treffer werd gemaakt, er gebeurde weinig in aanloop tot deze goal op het gebied van kansen. Wel kreeg Excelsior nog een tweede rode kaart nadat Arthur Zagre een tweede gele kaart kreeg. De goal viel uiteindelijk in de 74ste minuut door Martin Koscelnik, het scorebord toonde nu de 4-2 aan.

Vier minuten later wist NAC steeds dichterbij Eredivisie-voetbal te komen voor volgend seizoen door opnieuw een treffer binnen te werken. Elias Mar Omarsson ontving de bal van Van den Bergh en ronde koeltjes af. In de extra tijd maakte NAC Breda opnieuw een treffer, opnieuw was Omarsson de gelukkige man. Al maakte hij ook de spreekwoordelijke twaalfde man gelukkig, het eindigde in een 6-2 zege voor NAC Breda.