Nederland naar kwart finale na zege op Roemenië

03-07-2024

Het Nederlands Elftal is door naar de kwart finale op het Europees Kampioenschap voetbal in Duitsland. Door doelpunten van Cody Gakpo en tweemaal Donyell Malen speelde de ploeg van Ronald Koeman de negativiteit weg dat na het duel tegen Oostenrijk was ontstaan. Het wist in München 3-0 te winnen van Roemenië.

De wedstrijd in München begon net zoals tegen Oostenrijk zwak aan de kant van Nederland. Een gefrustreerde Koeman keek vanaf de zijlijn toe en zag Roemenië meer balbezit hebben en de eerste kleine kansjes creëren. In de zesde minuut had Xavi Simons een kleine kans, maar zijn inzet werd gemakkelijk gepakt door de Roemeense doelman Florin Nita.

De eerste grote kans was voor Roemenië in de vorm van Dennis Man, in de veertiende minuut loste hij een schot op het doel. Hij richtte hierbij net niet goed genoeg waardoor zijn inzet naast de goal belandde. Ondanks de slechte start was Nederland wel de eerste die wist te scoren, Cody Gakpo vond de touwen nadat Jerdy Schouten voorbereidend werk deed.  Met deze treffer kwam Gakpo gedeeltelijk aan de leiding in het topscoordersklassement.

Nederland had de wedstrijd opeens in de handen en Roemenië had teveel gegeven in het eerste halfuur. Na de eerste dertig minuten had Nederland al zeven hoekschoppen genomen en ging het balbezit richting de 65% voor Oranje. Dumfries kreeg na een halfuur een grote kans, Tijjani Reijnders stuurder de rechtsback weg en er leek een enorme kans te ontstaan. Echter slaagde Dumfries er niet in om de bal bij Memphis Depay te krijgen en het bleef dus 1-0.

Nederland nam vlak voor rust nog haar tiende hoekschop, vanuit deze hoekschoppen, genomen door Depay, werd weinig gevaar gecreëerd. Ook deze tiende hoekschop bleek een flop te zijn, maar vanuit de verdediging werd een kans gecreëerd. Een geweldige actie van Dumfries zorgde ervoor dat de bal bij Simons belandde, Xavi Simons raakte de bal vervolgens niet goed genoeg, waardoor de bal enkele centimeter naast de doelpaal belandde. In de extra tijd kreeg Roemenië nog een minikans, maar die was niet heel gevaarlijk. De teams gingen nu de kleedkamer in.

Na rust bleef het wedstrijdbeeld zo'n beetje hetzelfde als het laatste deel van de eerste helft, de kansen waren voor Nederland en het vertrouwen steeg. Grote fluitconcerten klonken vanaf de Roemeense supporters terwijl Nederland in balbezit was, dat weerhield Nederland niet van grote kansen creëren. Aanvoerder Van Dijk leek de voorsprong te gaan verdubbelen na iets minder dan een uur te spelen, maar zijn inzet met het hoofd ketste af op de paal.

Toen werd de 2-0 alsnog gemaakt, opnieuw was het Cody Gakpo die wist te scoren en hij kwam aan de leiding in het topscoordersklassement van dit EK. Dit was echter voor korte duur, want zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Met nog twintig minuten te gaan had Depay de 2-0 op zijn schoen liggen, maar hij miste het doel op een haar na.

Toen besloot Koeman te wisselen, na rust was Bergwijn al in de kleedkamer achtergebleven en speelde Malen vanaf begin de tweede helft. Nu haalde Koeman Aké en Schouten naar de kant en bracht Micky van der Ven en Joey Veerman in het veld. De laatstgenoemde kon zich nu weer laten zien na een slechte wedstrijd tegen Oostenrijk en dat deed hij ook, al snel kreeg hij een grote kans op de 2-0 maar die vloog net langs de paal.

In minuut 83 werd de 2-0 dan eindelijk gemaakt, hij hing al de hele wedstrijd in de lucht maar nu was die eindelijk binnen. Cody Gakpo wist de bal net voor de achterlijn terug te leggen op Donyell Malen, de invaller liep de bal vervolgens gemakkelijk binnen en zo kon het Oranjelegioen eindelijk weer juichen. Gakpo werd niet snel hierna eruit gehaald, Weghorst kwam binnen de lijn en had al snel een kans. Van der Ven gaf de bal laag voor, maar de invaller kon de bal net niet raken en scoorde dus niet.

In de extra tijd bracht Koeman Blind binnen de lijnen, hij maakte zo zijn eerste minuten van het toernooi. Memphis Depay maakte plaats voor de routinier. Niet veel later kwam Nederland weg vanuit een counter met Malen die het halve veld over stak, vervolgens schoot hij ook nog raak en zo eindigde het duel in een 3-0 zege.

Oranje speelt nu komende zaterdag haar volgende wedstrijd tegen Turkije, zij wisten met 1-2 te winnen van Oostenrijk.