Nederland start goed, maar krijgt het uiteindelijk lastig tegen Duitsland

10-09-2024

Het Nederlands Elftal is er niet in geslaagd het tweede Nations League-duel te winnen. In de Johan Cruijff Arena kwamen de oosterburen op bezoek en zij wisten Nederland op een gelijkspel te houden. Voor Nederland waren Tijani Reijnders en Denzel Dumfries trefzeker in het 2-2 gelijkspel.

Nederland kwam heel sterk uit de startblokken. Er waren nog geen twee minuten gespeeld of de eerste bal lag al in de touwen. Een lange pass van doelman Bart Verbruggen vond Brian Brobbey, die de bal met de borst wist te controleren. Hij speelde Ryan Gravenberch in, die op zijn beurt Tijani Reijnders in de diepte vond. Door de benen heen van Marc-André ter Stegen wist Reijnders de touwen te vinden en zette hij Nederland op 1-0 voorsprong.

Het was lang geleden dat Nederland zo vroeg wist te scoren tegen Duitsland. De laatste keer was vijftig jaar geleden in de WK-finale van 1974, toen zette Johan Neeskens Nederland tegen het toenmalige West-Duitsland op 1-0 voorsprong vanuit de penaltystip. Een strafschop waar veel controversie over was, omdat Johan Cruijff buiten de zestien werd neergehaald, maar binnen de zestien viel. De Engelse scheidsrechter Jack Taylor wees Nederland toen een strafschop toe.

In de 38ste minuut maakte Matthijs de Ligt een dure fout, hij leverde de bal in bij Jamal Musiala. Hierna slaagde Jerdy Schouten er niet in om die fout te herstellen. Toch lukte het Verbruggen wel om de inzet van Musiala te keren, maar de rebound kwam terecht bij Deniz Undav, die genadeloos raak schoot.

Dit zou slechts het begin zijn een van een dramatisch slot van de eerste helft. Niet veel later moest Nathan Aké namelijk het veld gedwongen verlaten. De linksback van Manchester City raakte geblesseerd in een onschuldig duel en verliet het veld per brancard. Hij werd vervangen voor Jurriën Timber.

In de blessuretijd van de eerste helft slaagde Duitsland er vervolgens ook nog in om op voorsprong te komen. Een lange bal vanuit de defensie van de Duitsers kwam in het strafschopgebied terecht bij David Raum. Hij vond de voeten van Undav, die feilloos doorspeelde richting Joshua Kimmich. Die hoefde enkel zijn voet nog tegen de bal te zetten en bracht zo de 1-2 binnen de palen.

In het begin van de tweede helft kwam Nederland opnieuw sterk uit de startblokken. Een pass van Cody Gakpo richting de penaltystip leverde niets op, maar een snelle herovering van de bal door Gravenberch en Xavi Simons bracht de bal richting Brobbey op de achterlijn. Met een prachtstraaltje werk wist hij de bal voor te leggen op Dumfries die op open doel raak schoot. 2-2 na vijftig minuten spelen.

Hierna werd er niet meer gescoord, er gingen nog wat kleine kansjes over en weer maar een treffer kwam hier niet uit. Zo speelden de twee favorieten van groep 3 van League A in de Nations League gelijk. Duitsland leidt nu deze groep, doordat het een beter doelsaldo heeft. De ploeg van Ronald Koeman staat tweede met een doelsaldo van +3. Bosnië en Herzegovina staat na een 0-0 gelijkspel met Hongarije op de derde plek en de Hongaren staan laatste met hetzelfde puntenaantal als de Bosniërs, maar een slechter doelsaldo.