Nederland verslaat dapper Turkije en gaat naar halve finale

06-07-2024

Het Nederlands Elftal gaat naar de halve finales van het Europees Kampioenschap in Duitsland. Dit nadat zij een moeizame overwinning boekte tegen het strijdbare Turkije. Nadat de Turken op 0-1 voorsprong kwamen in de eerste helft, kwam Nederland in de tweede helft terug en doelpunt van de Vrij en een Turks eigen doelpunt. Hierdoor werd het 2-1 voor Oranje in Berlijn. In de halve finale wacht Engeland.

Oranje begon met dezelfde basis als dat tegen Roemenië het geval was en begon ook direct als de sterkste ploeg. Het duurde dan ook niet lang voordat Memphis Depay de eerste grote kans op zijn schoen had, maar het lukte hem niet om de bal in de goal te werken. De eerste tien minuten bleef Oranje de betere partij, maar een grotere kans dan dat van Memphis kwam er niet.

Turkije speelde voor het eerst dit toernooi op een verdedigende wijze, bondscoach Montella zette vijf mannen in de verdediging en die bleven ook voornamelijk achterin. Toch gingen de Turken na een halfuurtje spelen alsmaar meer druk zetten waardoor Oranje de bal steeds vaker verspeelde en minder wist te creëren.

Uiteindelijk kwam Turkije zo vaak aan de bal, dat het wachten was op de openingstreffer van de Turken. En die kwam ook, Arda Güler kreeg een afvallende bal uit een corner in zijn voeten en slingerde de bal met zijn zwakkere been, zijn rechterbeen dus, achterin de verdediging. Hier stond Samet Akaydin perfect gepositioneerd en die kon van dichtbij via de onderkant lat binnenkoppen.

Het was voor Nederland tot de rust verdedigen geblazen en hopen op niet nog een tegengoal. Die kwam er ook niet en dus gingen beide landen de kleedkamers in met een 0-1 voorsprong voor Turkije. Na rust kwam Nederland met één wijziging binnen de lijnen weer uit de kleedkamers, Wout Weghorst kwam in het veld op de plaats van Steven Bergwijn.

Weghorst maakte direct deel uit van de eerste grote kans na de wedstrijd, hij kopte een bal van Aké door richting Memphis Depay die alleen zijn voet er nog tegenaan hoefde te zetten. In de vlugheid van het moment slaagde hij hier echter niet in en bleef het dus 0-1.

Na een kans van Nederland brak Turkije door met een counter die abrupt gestopt werd door Aké en De Vrij, dit leverde de eerstgenoemde wel een gele prent op en de Turken mochten een vrije trap gaan nemen. Achter de bal stond Arda Güler, hij schoot de vrije trap in één keer en de paal bood redding aan Nederland waardoor het nog steeds 0-1 bleef.

Niet veel later wist Turkije weer gevaar te stichtten vanuit een vrije trap maar goed verdedigend werk van Wout Weghorst zorgde ervoor dat Nederland nog zicht behield op een halve finale. Weghorst was nog niet klaar met verdedigen of hij mocht alweer gaan aanvallen, hij kreeg een grote kans maar zag deze gekeerd worden door de Turkse doelman Mert Günok.

Deze hoekschop werd door Memphis Depay kort genomen, hij speelde Jerdy Schouten in die de bal vervolgens weer terugkaatste. Memphis gaf de bal voor en vond daar Stefan de Vrij zijn hoofd en die wist de bal in de touwen te knikken. De vele aanwezige Turken in het stadion werden stil en vanuit de Oranje-hoek klonk gejuich. De tussenstand was na zeventig minuten spelen 1-1.

Het leverde een goede stemming op voor iedere supporter van het Nederlands Elftal. Deze stemming werd alsmaar verbeterd toen Cody Gakpo nog geen zes minuten later de 2-1 wist te maken. Via geklungel in de vijf meter van Turkije belandde de bal achter Günok en kwam Oranje voor het eerst op voorsprong. Later bleek dat Gakpo de bal helemaal niet had aangeraakt en dat er sprake was van een eigen doelpunt.

De Turken gaven echter niet op en bleven strijden tot de laatste minuut. Een gelijkmaker hing ook nog in de lucht met twee grote kansen, zo zag Zaki Çelik zijn inzet gekeerd worden door knap verdedigingswerk van Van der Ven. En wist Kerem Aktürkoglu een schot te lossen, maar zag zijn inzet weggewerkt worden door De Vrij. Ook Cenk Tosun kreeg nog een kans, maar kopte de bal naast de doelpaal.

Ondanks alles lukte het de Turken niet om voorbij Nederland te komen in de slotminuten van de wedstrijd en zo kon het Oranje zegevieren. De halve finale is bereikt!

De halve finale gaat gespeeld worden tegen Engeland dat na een 1-1 gelijkspel in reguliere speeltijd, uiteindelijk van Zwitserland won via een penaltyserie. Dit duel wordt in Dortmund gespeeld, op de thuishaven van Borussia Dortmund. Het duel vindt om 21:00 uur plaats komende woensdag. Wint Nederland dat duel, dan wordt de finale op zondag gespeeld tegen de winnaar van Spanje tegen Frankrijk, de halve finale dat op dinsdag gespeeld wordt.