Southgate stapt op als Engelse bondscoach
De Engelse bondscoach Gareth Southgate heeft besloten op te stappen en het stokje over te dragen aan een volgende. Met dit nieuws kwam de Engelse voetbalbond FA naar buiten op deze dinsdagochtend. De 53-jarige Engelsman stond sinds 2016 aan het roer bij de nationale ploeg. De opvolger van Southgate is nog niet bekend.
De periode Southgate was zeker niet zonder kritiek van de Engelse aanhang, maar de coach leidde het land wel tweemaal tot een Europese finale. In 2021 was Italië echter na strafschoppen te sterk voor de Britten en ook de EK finale in Duitsland tegen Spanje dit kalenderjaar werd verloren. De Spanjaarden waren met 2-1 te sterk.
Toch kreeg Southgate veel kritiek en dus stapt hij uit zichzelf op, in een verklaring schrijft Southgate het volgende: "Het is een eer geweest om de nationale ploeg te leiden. We hebben de beste fans ter wereld en hun steun betekent veel voor mij. Maar het is tijd voor verandering en een nieuw hoofdstuk."
Gareth Southgate stond acht jaar aan de leiding in Engeland. Hierin leidde hij Engeland naar drie halve finales en twee finales op eindtoernooien. Het WK van 2018 bracht hij Engeland naar de vierde positie en in Qatar was de kwart finale het eindstation.
Als verdediger kwam Southgate tot 57 optredens als voetballer in het nationale elftal. De voormalig international presteerde als bondscoach dus goed, maar kreeg alsnog vaak met bakken kritiek te maken. Dit voornamelijk omdat zijn tamme en afwachtende manier van voetballen de Engelse aanhang niet aanstond.
Wat kenmerkend was aan de coachstijl van Gareth Southgate, was dat de Engelse man vooral persoonlijk omging met spelers en stafleden. Zo stuurde hij bijvoorbeeld persoonlijke brieven naar alle spelers en stafleden. Zorgde hij voor groepsgesprekken met een psycholoog en stuurde hij een open brief aan het land na de vorige verloren EK-finale.
Daarnaast was de wetenschap sterk verbonden met de coachstijl van Gareth Southgate. Hij maakte een studie van eerdere kampioenen en bracht hierdoor de nul houden als systeem en er werd meer gefocust op standaardsituaties.