Spanje grijpt vierde EK na zege op Engeland

14-07-2024

Het Spaanse voetbalelftal heeft voor de vierde keer in de geschiedenis het Europees Kampioenschap gewonnen. In Berlijn vond de finale van de zeventiende editie van het EK plaats tussen Spanje en Engeland. Spanje won deze uiteindelijk met 2-1.

Dit betekend dat Spanje voor de vierde keer in de geschiedenis zichzelf Europees kampioen mag noemen en zo is het recordhouder en gaat het Duitsland passeren. De Engelsen blijven door dit verlies op 0 EK-titels steken, wel wonnen zij eenmaal een Wereldkampioenschap in de geschiedenis.

Om 21:00 uur Nederlandse tijd werd de finale afgetrapt in Berlijn en het was direct Spanje dat het balbezit had. De Spanjaarden waren veruit de beste ploeg, maar slaagde er niet in om grote kansen te creëren. Dit lukte de Engelsen echter ook niet waardoor de eerste helft voorzichtig slaapverwekkend te noemen was.

De tweede helft begon bij Spanje met een wijziging, Rodri moest gedwongen plaatsmaken door een blessure voor Martin Zubimendi. Vanuit Engeland klonken positieve geluiden dat dit misschien wel voor een ommekeer van het wedstrijdbeeld zou zorgen, maar niets was minder waar. Na nog geen twee minuten voetballen lag de 1-0 er namelijk in. Lamine Yamal vond Nico Williams en gaf een perfecte steekpass door de lucht, Williams wist vervolgens krachtig raak te schieten in de verre hoek en zette Spanje op voorsprong.

In minuut 61 maakte Engeland een opvallende wijziging, Harry Kane maakte plaats voor Ollie Watkins. De pretbederver van het Nederlands Elftal moest ook hier het verschil gaan maken. Dit gebeurde in de komende acht minuten in ieder geval niet waarna Spanje ging wisselen, zij haalden de aanvoerder Morata van het veld en brachten Mikel Oyarzabal binnen de lijnen.

Niet veel later besloot Southgate nog een keer te wisselen, hij haalde Manchester United-speler Kobbie Mainoo van het veld en bracht Cole Palmer binnen de lijnen. Drie minuten later wist Palmer ook direct te scoren, op aangeven van Jude Bellingham legde hij een afstandsschot in de linker onderhoek en zette zo de Engelsen op gelijke hoogte.

Het was het moment wat ervoor zorgde dat er eindelijk wat spanning was in de wedstrijd, zowel de Engelsen als de Spanjaarden creëerden de kansen. In minuut 86 wist Spanje uit een kans te scoren, de 27-jarige ingevallen Oyarzabal vond de touwen en zette Spanje zo op voorsprong. Het zorgde voor enorme vreugde aan de Spaanse kant waar de dug-out leegstroomde vanwege het juichen.

Toch was het nog niet zo zeker dat Spanje doorging, de Engelsen kwamen zelfs nog heel dichtbij een gelijkmaker. De eerste poging van Watkins werd gekeerd door de Spaanse doelman Unai Simon en de rebound van Rice werd van de lijn gekopt door de Spaanse held Dani Olmo. Gescoord werd er niet meer en zo gaat het Europees Kampioenschap van 2024 naar Spanje.