Spanje werkt vroege achterstand weg en gaat naar Berlijn

09-07-2024

Het Spaanse voetbalelftal gaat naar de finale van het Europees Kampioenschap van 2024 in Duitsland. Dit gaan zij ten koste van het Franse voetbalelftal. De Fransen wisten in de halve finale nog wel op een voorsprong te komen, maar moesten uiteindelijk haar meerdere erkennen in de Spanjaarden.

Het waren de Spanjaarden die begonnen met aanvallen. De eerste grote kans werd dan ook al gecreëerd na drie minuten. Fabian Ruiz gaf een scherpe voorzet richting Alvaro Morata, alleen werd hij niet bereikt waardoor er niet op de goal afgewerkt kon worden. Een kleine twee minuten later gaf talent Lamine Yamal de bal voor richting Ruiz, de middenvelder wist zijn hoofd tegen de bal te krijgen maar kopte iets te hoog en over.

Hoewel de kansen voor Spanje waren, was het Frankrijk dat snel op voorsprong wist te komen. Na acht minuten was het raak voor de Fransen. Mbappé gaf, zonder masker op, een voorzet vanaf rechts en vond het hoofd van Kolo Muani. Die kon op zijn beurt de bal binnen koppen bij de tweede paal. Het was een counter waaruit Frankrijk gevaarlijk was en dat was het later nog een keer. In de veertiende minuut brak Adrien Rabiot door het centrum heen en dacht Mbappé aan te spelen. Dit werd abrupt stop gezet door een smerige overtreding van Jesus Navas, wat de Spanjaard vervolgens een gele kaart opleverde.

In de openingsfase was voornamelijk opvallend dat Kylian Mbappé de ruimte kreeg van het defensief zwakke Spanje.  Zo kon hij in de negentiende minuut opnieuw een grote kans creëren, hij loste een schot dat werd geblokt door Nacho Fernandez. De rebound was voor Kolo Muani voorbestemd, maar die kwam niet tegen de bal aan waardoor de kans verkeken was.

In de twintigste minuut kwam Spanje opeens op gelijke hoogte. Uit het niets was daar Yamal die met een vlugge beweging Rabiot passeerde en vanaf een afstand schitterend raak schoot in de verre bovenhoek. Nog geen vijf minuten later werd hier een schepje bovenop gedaan door de Spanjaarden, Dani Olmo wist een bal achter de Franse doelman Mike Maignan te krijgen en zo Spanje op 2-1 voorsprong te zetten.

In de tweede helft waren er weinig grote kansen, de Fransen hadden wat wanhopige pogingen om weer op gelijke hoogte te komen, maar slaagde hier niet in. Het waren juist de Spanjaarden met de grootste kansen in de slotfase, zo had Yamal bijna een deja vu van de 1-1 met een schot acht minuten voor het laatste fluitsignaal. Zijn inzet ging ditmaal echter over. Voor de Fransen was Mbappé met vier minuten te gaan nog dichtbij een gelijkmaker, maar wist niet te scoren. Zo wonnen de Spanjaarden met 2-1 en zijn zij de eerste finalisten dit EK.

De finale vindt zondag 14 juli plaats om 21:00 uur in de Duitse hoofdstad Berlijn. De tegenstander wordt woensdag bekend, de winnaar van de halve finale tussen Engeland en Nederland mag ook naar Berlijn afreizen. Nederland weet dus haar tegenstander bij een mogelijke finale. Nederland-Engeland zal worden afgetrapt om 21:00 uur op de woensdagavond.