Terugblik: Zo verliep de emotionele rollercoaster in Arnhem

02-07-2024

Maandag 1 juli 2024 zal voor Vitesse een datum zijn om niet snel te vergeten. Een dag met een rollercoaster aan emoties eindigde uiteindelijk positief voor Vitesse, maar daar leek het heel lang niet op. Pas negen minuten voor de deadline klonk gejuich vanuit de Arnhemse supporters op de parkeerplaats bij Papendal. Hoe deze avond is verlopen? Sportman blikt nog even terug voor u!

Het was bekend voor iedere supporter en de media, maandag 1 juli was de laatste deadline en Vitesse moest alle documenten aan de KNVB aanleveren voor een beroepszaak. Op die laatste dag moest nog veel geregeld, zo moest de Arnhemse club op een manier aan geld komen, anders dreigde faillissement. Dat geld moest komen van de beoogde nieuwe eigenaar, Guus Franke. Het enige wat nog in de weg zat was een deal met de Amerikaanse schuldeiser Coley Parry.

Kwart voor vier in de middag kwam toen het dramatische nieuws naar buiten, de zakenman Guus Franke zou zich teruggetrokken hebben uit het overnameproces. Dit nieuws wist De Telegraaf te melden. Dit betekende dat na Maasbert Schouten, Michael van de Kuit en Frank McCourt ook Franke afhaakte als mogelijke geldschieter en Vitesse in een diep dal belande.

Het was een enorme tegenslag voor de Arnhemmers want om 00:00 uur middernacht moest een deal gesloten zijn en de juiste documenten aangeleverd zijn aan de KNVB om een beroepszaak te kunnen starten.

Al snel kwam het AD met een update naar buiten, het Algemeen Dagblad melde met de artikelkop 'Grote paniek in Arnhem, Vitesse stort de afgrond in' het laatste nieuws van Vitesse. Daarnaast wist de krant ook te melden dat Vitesse inmiddels een 'smeekbende' had gestuurd richting stadioneigenaar Michael van de Kuit om Vitesse van de ondergang te redden. Dit nieuws werd niet bevestigd door de voetbalclub zelf, inmiddels bevestigde zij wel dat de deal tussen Franke en Parry inderdaad geklapt was.

Interim-directeur Edwin Reijntjes reageerde openbaar op de situatie: "Het is vandaag alsnog stukgelopen tussen Guus Franke en Coley Parry van de Common Group. De reden hiervan is ons onbekend. Vitesse werkt tot 23:59 uur met man en macht aan een alternatief scenario. Gezien de deadline wil ik eenieder vragen om de rust nog even te bewaren. Wij hebben alle aandacht nodig om het tij te keren. Wij geven niet op!"

Ondertussen zat Vitesse-man Theo Janssen als analist bij de NOS voor het EK-duel Frankrijk-België. Zijn aandacht was echter weinig bij de wedstrijd, maar meer bij Vitesse. Hij vertelde het volgende aan tafel bij de publieke omroep: "Het is lastig voor me. Ik heb net nog anderhalf uur aan de telefoon gehangen met verschillende mensen, om te checken wat er precies klopte. Maar de bevestiging kwam al vrij snel. Nu is het voor ons echt heel lastig wat er gaat gebeuren."

Hij vervolgde later: "We hebben geloof ik nog zeven uur om wat dingen op papier te krijgen. Maar als je laatste geldschieter weg stapt, dan is het duidelijk dat de zorgen gigantisch zijn. De angst zit er nu bij mij ook wel in." 

Janssen ging later nog verder in op het feit dat het nieuws anders maandag anders binnenkwam dan voorgaande berichtgeving. "Elke keer was er nog wel hoop. Er was altijd vrij snel nog wel iemand die in wilde stappen, maar als je investeerder die echt wel goede ideeën had, nu net voor de deadline weg stapt. Het is logisch dat er nu veel onrust heerst. Ik ben benieuwd wat er de komende uren gaat gebeuren en of er nog iets uit de hoge hoed wordt getoverd. Ze zeggen dat het niet voorbij is, totdat het echt voorbij is."

Direct na de uitzending verkaste Janssen naar het Vitesse trainingscentrum Papendal, dit was te zien op het Instagram-verhaal van de vijfvoudig international.

Inmiddels vroeg Edwin Reijntjes ook om hulp van de supporters. De supporters die gedoneerd hadden bij de grote succesvolle crowdfundingactie kregen de mogelijkheid om hun geld direct beschikbaar te stellen aan Vitesse, waardoor de restitutie wegviel. Hier kregen de donateurs een mail over. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat dit geld gebruikt zou worden om het komende seizoen een goede start te kunnen maken.

Op sociale media riepen supportersgroepen van Vitesse op om vanaf 20:00 uur te gaan verzamelen bij de parkeerplaats van het Vitesse trainingscentrum Papendal. Dit gebeurde ook massaal, binnen een uur stonden al bijna duizend supporters aan de hekken geklampt in de hoop goed nieuws te gaan ontvangen deze avond. In de uren daarna kwamen hier steeds meer bij waardoor binnen drie uur tijd duizenden supporters bij elkaar stonden.

Zij waren hier niet voor niets gekomen want kwart voor tien in de avond kwam Edwin Reijntjes naar buiten toe om het laatste nieuws te delen. "Er is nog geen witte rook, maar we zijn er bijna", begon Reijntjes zijn toespraak. "Het belangrijkste is nu dat het rondkomt tussen Common Group en Franke. We hebben nog wel heel veel huiswerk te doen naar de KNVB. Dat wordt na middernacht. Zij willen er uit komen. Wij zijn bezig alle documenten voor de KNVB in orde te maken."

Met dit bericht kwam er langzamerhand weer meer hoop bij Vitesse en haar supporters. De aanwezige supporters applaudisseerden en zongen luidkeels 'We love Vitesse, we do, oh Vitesse we love you!' De club had op dit moment nog twee uur te gaan tot haar deadline om de juiste papieren aan te leveren aan de KNVB.

Tien minuten voor half twaalf kwam Coley Parry met Common Group met een bericht naar buiten. Aan Voetbal International lieten zij weten dat er een akkoord is tussen Common Group en investeerder Guus Franke. Niet snel erna bevestigde het Axiom Partners van Guus Franke dit nieuws ook. De Arnhemmers zijn zo nog niet gered, maar een grote stap in de goede richting is zo gezet.

Het duurde nog even voordat dit nieuws werd bevestigd door Vitesse. Pas negen minuten voor de deadline kwam de bevestiging naar buiten vanuit het 'Ernems Trots' zelf. In de bevestiging meldde Vitesse dat de deal inderdaad rond is tussen Parry en Franke. Daarnaast heeft Vitesse de documenten op tijd kunnen aanleveren aan de KNVB en is het belangrijkste werk voor Vitesse gedaan. Nu is de KNVB aan zet, al moet Vitesse ook nog wat zaken op orde krijgen. Zo moet de bankrelatie met ING hersteld worden en ook de samenwerking met de accountant met BDO moet terugkomen zodat een account de jaarrekening kan aftekenen.

Of Vitesse daadwerkelijk gered is, is dus nog de vraag. Eerst moet het hoger beroep gewonnen worden om de proflicentie terug te winnen. Dit is nodig om vrijdag 9 augustus het seizoen af te kunnen trappen tegen Telstar. Mocht dit daadwerkelijk lukken dan zal de euforie groot zijn in Arnhem, al was dat gisteren ook al het geval op Papendal toen Reijntjes het nieuws vertelde aan de aanwezige supporters. Het nieuws werd met luid gejuich ontvangen en ook het vuurwerk werd afgestoken.

Wanneer de zaak voor gaat komen is nog onduidelijk. De komende weken zullen de belangrijkste weken zijn voor Vitesse omtrent het bestaan van de profvoetbalclub. Wat nu in ieder geval duidelijk is, is dat Vitesse een soapwaardige periode meemaakt.