Van der Poel soleert naar overwinning in Ronde van Vlaanderen
Mathieu van der Poel heeft zijn palmares weer eens bijgewerkt en een derde Ronde van Vlaanderen toegevoegd. Hij soleerde naar de overwinning in het Belgische landschap waar zijn grootste rivalen Wout van Aert en Tadej Pogacar ontbraken. Hij was dan ook al uiterst favoriet voor de 108ste editie van De Ronde.
De reden waarom Wout van Aert ontbrak was niet vrijwillig. De Belgische toprenner kwam afgelopen week ten val bij de ronde Dwars door Vlaanderen en viel daardoor uit. De supporters langs de weg leefden mee met Wout van Aert, die ook Parijs-Roubaix gaat missen, en toonden spandoeken over hem langs de 270 kilometer lange route zoals vanouds bekend.
De koers ging los omstreeks 10:00 uur lokale tijd. Zoals gewoonlijk gingen verschillende 'respectievelijk' kleine namen alles op alles zetten om bij de vlucht van de dag te zitten. Bij een tweede poging was dit al succesvol, acht renners vertrokken uit het peloton. Onder deze acht namen vielen twee Nederlanders met David Dekker (Arkéa) en Elmar Reinders (Jayco-AlUla). Laatstgenoemde renner Reinders zat vorig jaar ook al van voren bij de start. De kop kwam op vier minuten voorsprong ondanks klein beetje oponthoud door een trein.
Het tempo werd inmiddels bepaald door de renners van Alpecin-Fenix, de ploegmaten van Mathieu van der Poel. Na ongeveer 150 kilometer ging het spel de versnelling in op de Wolvenberg. De ploeg van Van der Poel kwam als eerste aan zet met beloften wereldkampioen Axel Laurence in de punt van de aanval. Visma-Lease a Bike reageerde hierop snel en gingen voor de zege van Matteo Jorgenson rijden. Hij werd nu de man die het moest gaan doen nadat hij Dwars door Vlaanderen won en Van Aert afwezig was.
Met 96 kilometer te gaan was Dylan van Baarle aan zet, hij meldde zich vooraan en zette de sneltrein in gang met Tiesj Benoot, Mads Pedersen, Nils Politt, Oliver Naesen en Ben Turner achter hem. Op de Berendries ging deze groep de oorspronkelijke kopgroep voorbij en hield het een voorsprong van een halve minuut in bezit. Van der Poel begon inmiddels aan te zetten met zijn ploeg op de Valkenberg. Daar dichtte hij zelf vervolgens het gat.
Pedersen plaatste als eerste weer een aanval maar kreeg Gianni Vermeersch als snel met zich mee. In het peloton werd ondertussen een valpartij veroorzaakt nadat kanshebber Stefan Küng tegen de vlakte ging door een overenthousiaste toeschouwer. Onder vele namen was Cees Bol de enige Nederlandse slachtoffer. Er kwam een fase van chaos aan waar Van der Poel zich niet mee bemoeide.
Met een kleine voorsprong begon Garcia Cortina aan de klim van de glibberige Koppenberg. Halverwege zijn tocht moest hij echter afstappen en aan zijn fiets werken. Voor Van der Poel het perfecte moment om Cortina voorbij te zoeven en de aanval te plaatsen. Bijna het gehele peloton moest met de fiets aan de hand naar boven en enkel Van der Poel en Jorgenson kwamen fietsend boven. De veldrijkwaliteiten van Van der Poel kwamen goed van pas.
Bij het afdalen wist Jorgenson het verschil nog terug te brengen tot omme nabij tien seconden. Toch waren de kasseien van de Mariaborrestraat het moment waarop de regenboogtruidrager het verschil kon maken. Hij slaagde erin om een halve minuut weg te rijden bij de Amerikaanse tegenstander en dat in enkel 2 kilometer.
Voor Jorgenson zat het avontuur erop en hij werd al snel ingeslikt door de achtervolgers. Van die groep vielen Luca Mozzato en Michael Matthews in Oudenaarde aan en finishte op de overige podiumplaatsen. Dit ver achter Mathieu van der Poel die de laatste obstakel doorkwam onder hard gejuich. Zelf juichte hij pas bij de finish en deed dit uitbundig met de fiets in de lucht.