Weghorst belangrijk in zege op Polen

16-06-2024

Het Nederlands Elftal is haar Europees Kampioenschap begonnen met een zege op Polen. In het Volksparkstadion zagen ruim 48.000 mensen hoe Nederland met 1-2 wist te winnen van de Polen. In de eerste groepsfase wedstrijd van poule D was Weghorst de gevierde man.

In het Volksparkstadion kwam Oranje sterk uit de startblokken met na twee minuten al direct een kans voor Cody Gakpo, de Poolse doelman Wojciech Szczesny had de hoek van Gakpo goed en keerde zijn inzet. Niet veel later schoten zowel Tijani Reijnders als Xavi Simons raak. Toen kwam Polen uit het niets op voorsprong, vanuit een corner genomen door Zielinski kwam de bal op het hoofd van Adam Buksa die vervolgens Bart Verbruggen geen kans gaf en de 1-0 binnen kopte.

De kansen bleven vallen voor Oranje maar gescoord werd er nog steeds niet. Virgil van Dijk zag zijn schot, die uit het niets kwam bij een corner, gekeerd worden door Szczesny. Ook Memphis Depay had de gelijkmaker meerdere malen op de schoen maar slaagde er niet in om te scoren. Uiteindelijk viel die gelijkmaker toch, Nathan Aké veroverde de bal in de verdediging van Polen en speelde de bal naar Gakpo die alert was en direct schoot: 1-1.

In de tweede helft was Oranje een stuk minder aan het aanvallen in vergelijking met de eerste helft. De Polen vonden steeds meer de ruimte en dwongen het Nederlands Elftal ook meermaals tot het verdedigen met veel mannen. Uiteindelijk besloot Koeman in te grijpen en bracht hij Wout Weghorst en Jeremie Frimpong erin en maakten Memphis Depay en doelpuntmaker Cody Gakpo plaats. Weghorst zou uiteindelijk een hele belangrijke wissel blijken, opnieuw was het Aké die de bal inspeelde naar Weghorst en de spits schoot direct en rondde fenomenaal af.

Zo gaf 'Woutje' Weghorst de voorsprong aan Nederland en scoorde hij de, wat uiteindelijk bleek, winnende treffer. Dit was mede door een belangrijke redding van Bart Verbruggen op een inzet van Swiderski. Hierdoor staat Nederland voorlopig aan de leiding in poule D, dit zal voor de rest van de dag ook zo blijven want Frankrijk en Oostenrijk spelen morgen hun eerste duel. Om 21:00 uur wordt er maandag afgetrapt in Düsseldorf.