Zo verliep de derde week van de Tour de France 2024

22-07-2024

Op 16 juli 2024 ging de derde week van de Tour de France 2024 van start. De laatste zes etappes die op het programma stonden moesten nog verreden worden en daarin zou historie geschreven gaan worden. De finish lag namelijk voor het eerst niet in Parijs, maar in Zuid-Frankrijk. Een tijdrit in Nice zou de afsluiting betekenen van deze editie. 

Etappe 16: 

16 juli werd de zestiende etappe verreden waarmee de laatste Tourweek van start ging. Een vlakke rit voer van Gruissan naar Nîmes over 188,6 kilometer waarmee dit direct de langste etappe werd van de slotweek. Echter was dit verre van de lastigste etappe. Etappe 16 zou gaan eindigen in een massasprint. Jasper Philipsen zegevierde hier, achter hem volgde de Duitser Phil Bauhaus en de Noor Alexander Kristoff.

De beste Nederlander volgde op de tiende plaats, Danny van Poppel wist eindelijk een beetje van zich te laten zien deze Tour. Twee plekken verderop kwam Mathieu van der Poel over de lijn waarmee ook hij zich eindelijk op een positieve manier kon laten zien deze Tour. Hij was niet de laatste Nederlander in de top 20, want achter hem volgde op de dertiende plaats Mike Teunissen en op de negentiende plek Dylan Groenewegen.

De meeste renners kwamen in het peloton over de streep, dit gold echter niet voor een paar renners die meer dan twee minuten verloren, hieronder behoorde onder andere Bart Lemmen, Romain Bardet en Enric Mas.

Aan de start van de zestiende etappe miste overigens twee renners, zowel Chris Harper als Maxim van Gils besloten na de tweede rustdag niet meer op de fiets te stappen.

De leiders in de klassementen bleven na de zestiende etappe ongewijzigd. Tadej Pogacar bleef in het geel, Biniam Girmay in het groen en Remco Evenepoel in het wit. De bolletjestrui was tevens voor Pogacar.

Etappe 17: 

De zeventiende etappe was een bergrit die in Saint-Paul-Trois-Châteaux startte en naar Superdévoluy reed. In deze rit werd een afstand van 177.8 kilometer afgelegd. Het was een etappe waarin Richard Carapaz zijn kunsten liet zijn door overtuigend de zege binnen te slepen. 37 seconden achter hem kwam Simon Yates binnen, gevolgd door Enric Mas op de derde plek. De Spanjaard verloor 57 seconden op Carapaz.

Al op de achtste plaats was de beste Nederlander te vinden, Wout Poels verloor slechts twee minuten en 39 seconden en presteerde daarmee fantastisch deze rit. De witte trui drager kwam als eerste binnen van het trio dat het algemeen klassement aanvoerde. Op plek 26 kwam Remco Evenepoel op +7'13'' binnen. Tien seconden later kwam de gele trui binnen met twee seconden later Jonas Vingegaard. Hierdoor werden geen grote verschillen gemaakt deze zeventiende etappe.

In de zeventiende etappe waren geen toprenners die extreem veel tijd verloren, de laatste renner kwam op iets minder dan een halfuur achterstand binnen. Dit was Robbe Ghys, hij finishte vlak achter de Nederlander Cees Bol.

De zeventiende etappe begon met twee renners minder, de Nederlander Elmar Reinders startte niet. Net zoals de Duitser Phil Bauhaus, die de vorige etappe nog op het podium eindigde. De finish van etappe 17 werd door drie renners niet gehaald, de hoogste geklasseerde renner hiervan was Fernando Gaviria. Naast de Colombiaan kwamen ook Sam Bennett en Alexey Lutsenko niet over de finishlijn.

In het algemeen was er een verandering in de top 10, door het uitvallen van Gaviria kwam landgenoot Santiago Sanchez bij de beste 10 deze Tour. Ondertussen bleef het geel wel gewoon om de schouders van Tadej Pogacar evenals de bolletjestrui. De groene trui was nog steeds van Biniam Girmay en Remco Evenepoel mocht zich nog steeds de beste jonge renner noemen.

Etappe 18: 

Etappe 18 was een heuvelachtige etappe die over 179.5 kilometer van Gap naar Barcelonnette voer.  In deze etappe kreeg een grote kopgroep veel ruimte van het peloton. Van deze kopgroep wisten drie renners nog weg te komen bij het slot van de etappe. Zij gingen sprinten en die werd gewonnen door Victor Campenaerts, achter hem kwamen op volgorde Matteo Vercher en Michal Kwiatkowski binnen.

Opvallend deze etappe was Bart Lemmen, de Nederlander reed een uitstekende etappe en speelde een grote rol in de kopgroep, de zesde plaats was zijn eindstation. Een plaats waar de renner van Team Visma | Lease a Bike meer dan tevreden over mocht zijn. Hij kwam, net zoals vier andere renners, op 22 seconden binnen.

Een kleine vijftien seconden later kwam een grote groep binnen aangevoerd door Wout van Aert. Achter hem kwamen twintig renners binnen met 'respectievelijk' hetzelfde tijdsverlies. Op plek dertig kwam Richard Carapaz binnen met ruim een minuut achterstand. Niet veel later passeerde Fransman Nicolas Prodhomme de finishlijn. Tussen hen en het peloton zaten nog twee renners die iets meer dan drie minuten verloren, dit waren Geraint Thomas en Bruno Armirail.

Het peloton met de favorieten kwam binnen op dertien minuten en veertig seconden achterstand op de winnaar Campenaerts. Enkele renners verloren iets meer tijd waaronder Enric Mas die op zeventien-en-halve minuut binnen kwam. De overige renners waren geen benoemwaardige renners wanneer er gekeken wordt naar het algemeen klassement.

In het algemeen klassement veranderde niks in de top 3, dit betekende dat Tadej Pogacar de volgende dag opnieuw in het geel zou gaan rijden. Ook het bergklassement bleef van de Sloveen. Girmay mocht het groen de volgende dag weer dragen en Remco Evenepoel opnieuw het wit.

Etappe 19: 

Bij de negentiende etappe zou het laatste serieuze werk tot aan de finish in Nice gaan beginnen. Twee zware bergetappes en een tijdrit zaten nog in het verschiet. In de negentiende etappe voer de bergetappe van Embrun naar de bergop finish Isola 2000. Deze etappe was 144.6 kilometer lang. Aan de start van de etappe stonden twee renners minder, zowel Stefan Küng als Jake Stewart besloten niet meer  te gaan rijden.

Etappe 19 begon wederom met een grote kopgroep, maar deze viel bij de slotbeklimming steeds verder uit elkaar. Dit totdat Matteo Jorgenson alleen overbleef aan kop. Hij wist Simon Yates te lossen en ging ten aanval. Lang leek het alsof de Amerikaanse renner de zege zou gaan binnen slepen, maar niets was minder waar. Een ontketende Tadej Pogacar naderde namelijk van ver van achteren. Hij had al directe concurrenten Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard gelost en stoomde opeenvolgend Carapaz, Yates en uiteindelijk ook Jorgenson voorbij in de laatste kilometer.

Op deze manier wist de Sloveen te zegevieren voor de vierde keer deze Tour, hij wist 21 seconden te pakken op Matteo Jorgenson en veertig seconden op Simon Yates op de derde plaats. Carapaz kwam als vierde de finishlijn over op +1'11''. Achter hem kwamen Evenepoel en Vingegaard elkaars hand schuddend de lijn over op +1'42''. Lang duurde het niet voordat de beste Nederlander finishte, dit was Wilco Kelderman die een behoorlijke prestatie neerzette met een negende plaats. Hij kwam op +2'52'' binnen.

Onder de grote tijdverliezers van de dag behoorde onder andere Wout van Aert, de Belg kwam op +40'34'' binnen en moest dus veel tijd toegeven. Hij kwam binnen in een grote groep waar ook de groene truidrager in zat. Strijdend tegen de tijdslimiet kwam het drietal Davide Ballerini, Cees Bol en veteraan Mark Cavendish binnen op +43'46''. Fransman Arnaud Demare behaalde deze tijdslimiet niet en zo kwam zijn Tour ten einde. De Nederlander Nils Eekhoff stapte tijdens de rit al af. Deze renners zouden de laatste uitvallers zijn van de Tour want de overige etappes kwam iedereen binnen.

Tadej Pogacar reed na deze etappe steeds overtuigender in het geel, al ruim vijf minuten voorsprong had de Sloveen te pakken waarmee de strijd wel gestreden leek. Wel verloor Pogacar de bolletjestrui, Richard Carapaz was hem inmiddels voorbij gegaan en stond met 101 punten ruim aan de leiding. Girmay bleef in het groen en Evenepoel in het wit.

Etappe 20: 

De voorlaatste etappe zou de laatste volledige etappe zijn, op de slotdag werd namelijk een tijdrit verreden. Etappe 20 was een bergrit die begon in de plaats waar de Tour uiteindelijk ook zou gaan finishen, namelijk Nice. Vanuit Nice werd over 132.8 kilometer gereden naar de Col de La Couillole. Deze etappe was opnieuw voor Tadej Pogacar.

Al vroeg op de slotklim kwam de gele trui samen met Vingegaard en Evenepoel voorbij aan de kopgroep en wist enkel Richard Carapaz te volgen. Uiteindelijk bleven Pogacar en Vingegaard over in de laatste twee kilometers. Het leek even dat Vingegaard de zege zou weggeven aan Vingegaard, maar dat gebeurde niet. Pogacar demarreerde de laatste meters en kwam zo nog zeven seconden weg van de Deen voor de finishlijn. Achter Vingegaard kwam Carapaz als derde binnen op +23''.

De witte trui kwam op de vierde plaats binnen, Evenepoel verloor 53 seconden ten opzichte van Tadej Pogacar. Enric Mas werd vijfde op +1'07''. De top 10 werd compleet gemaakt door Joao Almeida, Matteo Jorgenson, Mikel Landa, Adam Yates en Romain Bardet. De beste Nederlander was wederom Wilco Kelderman, hij kwam als zeventiende binnen op +3'53''.

Opnieuw kwam het drietal Ballerini, Cavendish en Bol vlak voor het tijdslimiet binnen, zij werden vergezeld door Harold Tejada. Deze renners kwamen ieder op +42'03'' binnen.

Iedere truidrager bleef hetzelfde en dus zou de tijdrit gereden worden door Pogacar in het geel, Girmay in het groen, Carapaz in de bollen en Evenepoel in het wit.

Etappe 21: 

Een etappe waar de renners misschien onderhand wel naar uitkeken. De laatste etappe, een tijdrit. Uniek want in alle eerdere edities van de Tour de France finishte de koers in Parijs met een vlakke rit. Nu dus een tijdrit die begon in een ander land, namelijk Monaco. Vanuit Monaco werd eerst een deel gereden over straten die bekend zijn van het Formule 1-circuit, vervolgens werd er over een berg geklommen en afgedaald naar Nice waar de finish lag. Hier moesten de renners 33,7 kilometer afleggen.

Er was nog hoop op een klein beetje spanning, maar die kwam niet. Pogacar won ook deze tijdrit overtuigend met ruim een minuut voorsprong op Vingegaard en bijna twee minuten op de witte trui en tevens wereldkampioen tijdrijden Remco Evenepoel. De tijdrit zorgde uiteindelijk nog voor één wijziging in de top 10 van het algemeen klassement, Santiago Sanchez Buitrago passeerde nog Giulio Ciccone in de strijd voor de tiende plaats.

De tijdrit naar Nice zou de allerlaatste rit zijn voor Mark Cavendish. Een renner die niet snel uit de historieboeken zal verdwijnen, want hij won de meeste ritten van alle renners in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk.

De beste Nederlander in de tijdrit naar Nice was Mathieu van der Poel die 42ste eindigde. Hij reed de rit, net zoals vele andere renners, op een normale fiets (in tegenstelling tot een tijdritfiets) en zag deze etappe als een pittige training richting de Olympische Spelen.

Eindstanden Tour 2024:

Gele trui:

  1. Tadej Pogacar | 83h38'56''
  2. Jonas Vingegaard | +6'17''
  3. Remco Evenepoel | +9'18''
  4. Joao Almeida | +19'03''
  5. Mikel Landa | +20'06''
  6. Adam Yates | +24'07''
  7. Carlos Rodriguez | +25'04''
  8. Matteo Jorgenson | +26'34''
  9. Derek Gee | +27'21''
  10. Santiago Sanchez | +29'03''

Groene trui:

  1. Biniam Girmay | 387
  2. Jasper Philipsen | 354
  3. Bryan Coquard | 208
  4. Tadej Pogacar | 196
  5. Anthony Turgis | 180
  6. Arnaud De Lie | 161
  7. Remco Evenepoel | 152
  8. Wout van Aert | 152
  9. Jonas Abrahamsen | 149
  10. Jonas Vingegaard | 136

Bolletjestrui:

  1. Richard Carapaz | 127
  2. Tadej Pogacar | 102
  3. Jonas Vingegaard | 70
  4. Matteo Jorgenson | 54
  5. Remco Evenepoel | 50
  6. Wilco Kelderman | 43
  7. Oier Lazkano | 41
  8. Jonas Abrahamsen | 36
  9. Enric Mas | 33
  10. David Gaudu | 30

Witte trui:

  1. Remco Evenepoel | 83h48'14''
  2. Carlos Rodriguez | +15'46''
  3. Matteo Jorgenson | +17'16''
  4. Santiago Sanchez | +19'45''
  5. Javier Romo Oliver | +1h33'08''
  6. Ilan van Wilder | +1h45'12''
  7. Ben Healy | +1h46'54''
  8. Jordan Jegat | +1h53'18''
  9. Tobias Johannessen | +2h12'19''
  10. Oscar Onley | +2h32'21''